FAQ

STAY CURIOUS!

Är du lika nördig som vi när det kommer till vatten? Brinner du för hälsa, hållbarhet och innovation? Här nedan ger vi svar på våra vanligaste frågor. Men om du saknar svar på någon fråga, tveka inte att ta kontakt med oss.

Kontakta oss

Den mycket goda tillgången på underjordiskt vatten upptäcktes på 60-talet av lantbrukare på orten. Efter geologiska undersökningar borrades den första djupborrade brunnen år 1974 och år 1999 borrades vår djupaste brunn (105m) som nu används för att producera vatten i ett storskaligt syfte.

Senaste inlandsisen lämnade efter sig rullstensåsarna Hallandsåsen och Söderåsen. Dessa åsar filtrerar vattnet som sedan har letat sig ner i de underjordiska bergslagren och stora vattenreservoarerna, där mineraliseringen av vattnet sker. Den geografiska placeringen och kombinationen av bergarterna har skapat de bästa förutsättningarna för att kunna utvinna ett fantastiskt vatten.

Källan är 105m djup.

Tillrinning av vatten till källan kommer via underjordiska sprickbildningar som skapades för miljontals år sedan. Det är med andra ord inte i huvudsak ytvatten (som framför allt försörjer kommunala vattenverk) som fylls i våra förpackningar, utan underjordiskt vatten som filtrerats under mycket lång tid.

Vattnet passerar morän, sandsten, skiffer, kol och gnejs innan det hamnar i den djupa källan.
Det tar ca 100 år för varje vattendroppe att rinna ner till källan.

Vattnet är naturligt berikat med Natrium, Kalcium, Magnesium, Kalium, Fluorid & Järn.

Alkalinitet är ett mått på vattnets buffringsförmåga att neutralisera försurning. Om vattnet har en hög alkalinitet har vattnet en god buffringsförmåga mot försurning. Alkaliskt vatten är basiskt, fullt av alkaliska mineraler och har ett pH-värde som ligger över neutralt pH, som är 7. Ett vatten med pH mindre än 7 är surt.

Aqua Nobels pH värde är 8,2, vattnet är med andra ord basiskt.

Vårt naturella källvatten har en hållbarhet på två år. Aqua Nobels vitamin- & energidrycker har en hållbarhet på ett år, då smaken av de naturliga aromerna minskar med tiden, just för att de är naturliga och inte syntetiskt framställda.

Oöppnad förpackning kan förvaras i rumstemperatur, öppnad förpackning bör förvaras i kyl i max 2 dygn. Vårt källvatten (likväl som våra funktionsdrycker) kan konsumeras rumstempererade eller kalla, helt enligt eget tycke och smak.

För att minska vårt koldioxidavtryck har
vi valt att använda plast som är gjord från Bon Sucro-certifierat sockerrör.

Bonsucro tillhandahåller en global plattform för att påskynda hållbarhet i sockerrörsproduktion.

Förpackningen ska sorteras som ”förpackning av papper” och kapsylen som plast. Från och med den 3 juli 2024 kommer det vara lag på att korken ska sitta kvar på förpackningen och hela förpackningen ska då sorteras som ”förpackning av papper”.

Nej. Ftalater är en mjukgörare i plast.

Nej. Sciteclab i Schweiz har analyserat ett 220st ämnen i vårt vatten, bland annat PFAS.

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals industriellt framställda kemikalier. PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. Idag finns det tusentals olika PFAS-ämnen på marknaden. De hittas bland annat i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, div förpackningar, impregneringssprayer, bekämpningsmedel och skönhetsprodukter. PFAS tas upp och lagras i kroppen.

Av Naturvårdsverkets rapport gällande PFAS i dricksvatten framgår att minst 2 miljoner svenskar får dricksvatten från vattentäkter som överskrider EU:s gränsvärde på 2 ng PFAS 4 /L vatten. I Sverige är gränsvärdet 90ng/L

Nej. Produkterna är pastöriserade, därför behövs inga konserveringsmedel.

Nej, Inga av Aqua Nobels produkter innehåller artificiellt sötningsmedel.

Nej, vi tillsätter bara naturliga färger, aromer och extrakt.

Både ja och nej. Om förpackningen är fylld till bredden så kan den expandera för mycket och påverka förpackning och kork. Om man fryser tills det bildas ”slush ice” så behåller man ett kallt och gott vatten längre

Aqua Nobels produkter finns bland annat att köpa på vissa utvalda ICA & Hemköp butiker i Stockholm, Urban Delis alla butiker,  Hälsokraft, Nordiska Museet, Mackverket samt här på Aqua Nobels egen webshop. https://aquanobel.se/butik/

Gå in här för att läsa mer om var vi säljer våra produkter. https://aquanobel.se/aterforsaljare/

Varukorg
Rulla till toppen